Botulisme al Centre de Fauna: prova superada!

La setmana passada vam deixar anar l’últim ànec que teníem al centre recuperant-se de botulisme, i és que aquest any hem tingut un bon ensurt amb aquesta malaltia. El botulisme aviar, és una malaltia que provoca una greu intoxicació als ocells aquàtics, degut a l’efecte de la neurotoxina d’un bacteri (Clostridium botulinum) que està associat a l’aigua i que es transmet ràpidament en condicions de poc oxigen i temperatures relativament altes. Han passat pel centre 74 ocells malalts de botulisme, dels quals 48 ja van arribar morts. De la resta se n’han pogut salvar 15 individus, els quals han estat alliberat al mateix Parc Natural però lluny del focus d’infecció. Els 74 ocells pertanyen a 12 espècies diferents d’aus aquàtiques (entre les que hi trobem cigonyes, camesllargues i varies espècies d’ànecs i limícoles).

El botulisme aviar és una malaltia que pot causar epidèmia i per tant, quan es detecta en algun lloc de Catalunya, cal activar un protocol de seguretat i acció. Aquesta malaltia no és la primera vegada que es detecta al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i enguany cal dir que l’equip de treball del centre de fauna hem tingut un paper molt important en la seva gestió, evitant d’aquesta manera, que pogués produir-se una epidèmia més greu i poder salvar el màxim d’animals possibles. Actualment amb les pluges abundants i la baixada de temperatures es dona per acabat el brot.

Les fotos son del tractament i l’alliberament d’un cabussó coll negre (Podiceps nigricollis) i d’un cabusset (Tachybaptus ruficollis).

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Milà negrefalciot Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/iaeden.cat/web/centredefauna/wp-content/themes/jupiter/footer.php on line 223