Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/iaeden.cat/web/centredefauna/wp-includes/post-template.php on line 265 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/iaeden.cat/web/centredefauna/wp-includes/post-template.php on line 265 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/iaeden.cat/web/centredefauna/wp-includes/post-template.php on line 265 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/iaeden.cat/web/centredefauna/wp-includes/post-template.php on line 265

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà es va crear l’any 1984 i actualment es troba ubicat al Parc Natural dels Aiguamolls al municipi de Castelló d’Empúries, a l’Alt Empordà. Des de l’inici ha tingut diverses funcions i s’ha especialitzat en la recuperació de fauna salvatge durant els últims anys.
La seva funció principal és rehabilitar i alliberar, en les millors condicions possibles, els exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides de les comarques gironines, analitzant-ne les causes de mortalitat -si és el cas- o alliberant-los posteriorment en el medi natural.
Quan ens trobem amb un animal de fauna salvatge ferit, cal traslladar-lo -tan ràpid com sigui possible- al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà per a que sigui atès en el Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls.

Equip humà actual

El centre de fauna és el resultat de la feina realitzada per un equip humà format per:

  • Berto Minobis (responsable del Centre des de 1998)
  • Maria Pifarré (veterinària des del  2005)
  • Jorge García (rehabilitador des del 2008)
    Aquest equip humà ha estat dirigit i sota les directrius de l’Àrea de Fauna de la Generalitat de Catalunya.

Actualment la IAEDEN també treballa per garantir la continuïtat del Centre de Fauna. La Marta Ball-llosera és la coordinadora d’aquest projecte a la IAEDEN. S’està treballant amb l’objectiu que el centre es mantingui actiu, una nova ubicació i que s’adapti als nous reptes que es plantegen en l’actualitat (projecte de cria en captivitat d’espècies prioritàries, instal·lacions pioneres en educació ambiental,…)

Funcions del Centre de fauna

Rehabilitació: és el motiu de la creació dels centres de fauna. És una tasca cabdal en la conservació de la biodiversitat pel que fa a espècies en perill. Per la resta d’espècies és important des del punt de vista social, educatiu o en termes de millora de la ciència veterinària.
Educació i sensibilització ambiental: una de les tasques importants dels centres de fauna és l’educació ambiental i sensibilització i coneixement de la fauna salvatge. Una manera d’inculcar la necessitat de conservació de la nostra biodiversitat.
Tasques pericials, investigació i recerca: una de les tasques menys conegudes del centre és realitzar informes sol·licitats pels agents de l’autoritat per procediments penals o expedients sancionadors. La investigació i recerca també és una funció molt important per avançar en l’estudi de la fauna salvatge vinculada a les seves malalties i adaptació al medi natural.

A la pàgina web de la Generalitat podeu trobar més informació de les funcions i tasques que realitza el Centre de Fauna del Centre de Fauna dels Aiguamolls.

Història del Centre

1984: La IAEDEN crea el Centre de Recuperació de Salvatgines a Figueres. Des d’aleshores fins ara, aquest centre s’ha mantingut actiu.
1989: Es reubica al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà com a equipament integrat al Parc.
2000-2007: Es crea la Fundació Roger Burlet per impulsar i gestionar el Centre de Fauna, degut a la manca de pressupost.
2007: La Generalitat de Catalunya l’incorpora oficialment dins la Xarxa de Centres de Fauna, amb pressupost propi de la Generalitat.
2013: S’anuncia un ERO del 100% dels treballadors del Centre amb el resultat de tancament del centre. Les comarques gironines es queden sense centre de rehabilitació i recuperació de fauna salvatge.

La IAEDEN amb l’anunci del tancament del centre decideix tornar a agafar les rendes i fer el possible per mantenir obert el centre de fauna. Al juliol del 2013 fa una campanya amb molt ressò social.
Gràcies a un conveni amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i la IAEDEN es pot mantenir el funcionament del centre de fauna.
Actualment el Centre pertany a la xarxa de Centre de Fauna del DAAM de la Generalitat de Catalunya.

Start typing and press Enter to search

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/iaeden.cat/web/centredefauna/wp-content/themes/jupiter/footer.php on line 223